19 Mayıs 2008 Pazartesi

ADAÇAYI

Ülkemizde pekçok türü bulunan adaçayı daha çok akdeniz yöremize has bir cinstir. Karadenizde yetişen birkaç türden biride resimlerde görülen türlerdir.


ADAÇAYI(SALVİA OFFİCİNALİS):diş otu ve meryemiye adları ilede tanınır.30-70 cm boylarında olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir.Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları olan gümüş gibi parlayan bir bitkidir.Don olayına karşı duyarlıdır.Kış boyunca çam dalları ile örtülmesi dogrudur.Çayırlarda meralarda yetişir.

Toplama kurutma:Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-haziran aylarında toplanır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havdar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır.

Bileşim: Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur; tanenler, triterpenoitler, flavonlar; Östojen benzeri maddeler; reçineli bileşikler içerir.


ADA ÇAYININ FAYDALARI

1-Bedeni güçlendirir.

2-Kalp krizi tehlikesini azaltır.

3-Mide bulantısını keser.

4-Hazım sistemini düzenli çalışmasını saglar.

5-Banyo suyuna katılırsa zindelik verir.

6-Gece terlemelerinde ve aşırı terlemelerde

7-Antiseptiktir(mikrop öldürücür.)

8-Bayanlarda adet düzensizliğinde kullanılır.


KULLANIM ŞEKLİ

Günde 3 sefer kullanılmalıdır.Ayak kokularını giderir 3 litre suya adaçayı kaynatılıp veya yagından 1 kapak konularak ayak suda bekletilir.


NOT:Cilde masajda yapabilirsiniz.

Mor çiçekli adaçayı,,,,,,,,,,,,,,,,,
Aşırı kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok: