1 Haziran 2008 Pazar

Çörek otu


ÇÖREK OTU


BİLİMSEL GERÇEK:
Çörek otu 2000 seneden daha uzun bir zamandır Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. 1959 yılında ed-Dahahnî ve arkadaşları çörek otu yağından Nigellone bileşimi elde etmişlerdi. Çörek otu çekirdekleri içeriği %40 oranda sabit yağ, %1,4 oranında uçucu yağlar, %15 oranında aminoasitler, protein, kalsiyum, demir, sodyum ve potasyumdan meydana gelmiştir. İçeriğindeki en önemli diğer bileşimler ise thymoquinone, dithymoquinone, thymohydroquinone ve thymol’dur. Çörek otunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi 1986 yılında ABD’de Dr. El-Kadı ve ekibinin araştırmaları sonucu ortaya çıktı. Bu araştırmayı dünyanın çeşitli bölgelerinde bu bitki ile ilgili farklı araştırmalar izledi. Dr. El-Kadı çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğunu tespit etti: Yardımcı T-hücreleri ortalama %72 oranında, doğal savaşçı hücrelerin başarı oranı ise %74 oranında artmıştır. Bazı modern çalışmalar da Dr. El-Kadı’nın araştırma sonuçlarını desteklemektedir:
Medical Immunity Dergisi’nin Ağustos 1995 sayısında, çörek otunun insan vücudunda bulunan lenf hücreleri ve akyuvarlardaki çoklu kök hücrelerin faaliyeti üzerindeki etkisinden söz edilmiştir. Bu derginin Eylül 2000 sayısında laboratuar fareleri üzerinde yapılan deneylerden hareketle çörek otu yağının cytomegalo virüsüne (CMV) karşı koruyucu etkisi olduğundan söz eden bir araştırma yayımlanmıştır. Çörek otu yağı anti virüs olma özelliği bakımından araştırılmış, virüse yakalanılan erken dönemde kazanılan bağışıklık ölçülmüş, katil hücrelerin sınırlandığı görülmüştür.


Avrupa’da yayınlanan Kanser Dergisi Ekim 1999 sayısında fareler üzerinde yapılan araştırmalarda thymoquinone bileşiminin mide kanserine etki ettiğine dair bir makale yayınlamıştır. Kanser Karşıtı Araştırmalar Dergisi’nin Mayıs 1998’de yayınladığı makalede ise çörek otu özünün kanserli tümörlere karşı etkili olduğundan söz edilmiştir. Medical Ethanol Dergisinin Nisan 2000 sayısında çörek otu çekirdeklerinden elde edilen ethanolün bağışıklık sistemi üzerindeki yüksek tesirlerinden bahsedilmiştir. Tıbbî Bitkiler Dergisi’nin ise Şubat 1995 sayısında çörek otu yağının ve thymoquinone bileşiminin beyaz kan hücreleri üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Bu alanda daha birçok araştırma bulunmaktadır. kolesterolü düşürüyor
Kara tanenin kolesterolü düşürdüğü yapılan deneylerle ispatlanırken, tedavi için sabahları aç karnına 9-10 adet çörek otu tohumu veya bir çay kaşığı çörek otu yağı yutulması tavsiye ediliyor. Böylece kolesterolün neden olduğu kalp-damar rahatsızlıklarının önlenebileceği belirtiliyor. Hiçbir yan etkisi olmayan çörekotu, tamamen doğal bir ilaç görevi görüyor. Ankara Özel Yavuz Sultan Fen Lisesi son sınıf öğrencisi Burak Eriçek (17), gerçekleştirdiği deneylerle çörekotu yağı ve tohumlarını kullanarak tavşanların kolesterol oranını dört hafta içinde yarıya düşürmeyi başardı. Böylece kolesterolün neden olduğu kalp-damar hastalıklarının önlenebileceğini kanıtladı. Çörekotunun tavşanlara etkisinin insanlara göre daha hızlı olduğunu söyleyen Burak, kilo durumuna göre daha kısa ya da uzun sürede sonuç alınabileceğini dile getirdi.


Çörekotunun bilinen 16 türü bulunuyor. Karamuk, siyah susam diye de anılıyor.


Yüksek dozajda kullanılmaması tavsiye edilen çörekotu birçok hastalığı iyileştiriyor.



  • Çörekotunun yararları şöyle:


  • Kanser ve AIDS'e karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.


  • Bronşit nöbetlerine iyi gelir.


  • Vücuda kuvvet ve zindelik verir. Kan yapıcıdır. Kan şekerini düşürür.


  • Çocukların gaz ve sancılarını giderir.


  • Kadınların hayzını söktürür. Anne sütünü artırır. Unutkanlığa faydalıdır.


  • Mide ve bağırsaktaki gazları söker, hazmı kolaylaştırır, iştah açar.


  • Ekmek ve keklere katılırsa şişlik yapmaz.


  • Böbrekteki kum ve taşları döker, basura iyi gelir.


  • Felç ve kazıklı hummaya (tetanos) faydalıdır.


  • Öksürük, balgam, nefes darlığı, grip, nezle, baş ağrısı ve romatizmaya iyi gelir.


  • Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır.


  • Bağırsak ve karındaki kurt, parazit ve solucanları öldürür.


  • Sivilce, uyuz, egzama gibi cilt hastalıklarına faydalıdır.
Hz.Peygamber şöyle buyurmuştur: “Ölüm hariç, çörek otunun şifa olmadığı hiçbir hastalık yoktur.”

Hiç yorum yok: